Geçen hafta mikroçip üreticisi Nvidia, -birkaç günlüğüne de olsa- dünyanın en değerli şirketi haline geldi. 31 yıllık şirketin New York borsasındaki değeri 3.3 Trilyon Doları geçti.
Dünyanın en değerli ilk 10 şirketinin 7’si teknoloji şirketi. Tayvanlı yarı-iletken üreticisi TSMC dışında hepsi ABD’li olan bu şirketler: Microsoft, Apple, Alphabet (Google), Amazon, Meta (Facebook) ve Nvidia.
Microsoft ve Apple’ın değerleri 3 trilyon Dolar civarında Nvidia ile başa baş gidiyor. Hatta son dört günde Nvidia’yı geçtiler. Ancak Nvidia’nın farkı, şirket değerinin son iki yılda yedi kat artmış olması. Yani, Nvidia geriden hızla gelip herkesi geçen oyuncu.
NEDİR BU NVIDIA?
Apple, bilgisayarlar üreterek başladı, telefon üreterek öne geçti, şimdi de devasa bir yazılım ekosistemine sahip. Microsoft, iş yazılımları ve profesyonel hizmetler üretiyor. Google-Alphabet, rakiplerini silip süpürerek arama motorunun lideri oldu. Meta sosyal medyanın, Amazon ise e-ticaretin devi. Peki Nvidia?
Nvidia demek, yapay zeka demek — en azından şimdilik.
Nvidia, yapay zeka sistemlerinin kullandığı süper-çipleri üretiyor ve pazarın %72’sine sahip. Bu kadar değerli bir şirket haline gelmesi de OpenAI şirketinin Chat GPT’yi çıkarmasından sonra oluyor. ChatGPT’nin piyasaya sürüldüğü Kasım 2022’den bugüne, bir buçuk yıl içinde Nvidia hisseleri tam 7 kat yükseliyor.
Çünkü Chat GPT, şirketlerin, kamu kuruluşlarının ve bireylerin yapay zeka kullanımında muazzam bir sıçrama yaratıyor. OpenAI, Microsoft ve Meta gibi büyük şirketler, 100 binden fazla yapay zeka işlemcisini bir araya getirecek süper bilgisayarlar ve veri merkezleri kurmayı planlıyor. Her biri en az 3-4 milyar Dolar’a mal olacak bu sistemlerden çok kısa bir sürede yüzlerce kurulacak. Geleneksel veri merkezlerinin yapay zeka kuluçkalarına dönüşeceği bu süreç için kısa vadede 1 trilyon Dolardan fazla yatırım yapılacak.
YAPAY ZEKA BİR BALON MU?
Chat GPT’den sonra bir tahmin olmaktan çıkıp açık bir öngörüye dönüşen bu rakamların bize anlattığı ilk şey, yapay zeka ekonomisinin gelip geçici bir balon olmadığı. Yapay zeka, bitcoin, NFT veya metaverse gibi kayıp giden bir kuyruklu bir yıldız olmayacak. 2000’lerin başındaki “dot-com balonu” gibi bir krize de yol açmayacak.
Dot-com balonunu hatırlayın. “İnternet devrimine” öncülük ettiği söylenen şirketler bir anda yüz milyarlarca değere ulaşmış, balon patlayınca da eski değerlerinin bile gerisine düşmüşlerdi. O zaman temel sorun, bu şirketlerin gelecekteki muhtemel karları üzerinden fiyatlanmış olmasıydı. Gelecekte getirmeleri beklenen karlar üzerinden aralarında Amazon ve Cisco’nu da olduğu yüzlerce internet şirketine yatırımcı akını olmuş, karşılıksız şişen balon 2002’de patlamıştı.
İşte yukarıda saydığımız sebeplerden ötürü Nvidia vakası, yapay zeka alanında olayların böyle gelişmeyeceğini gösteriyor. Yapay zeka alanındaki büyük sıçrama sayesinde yıllık gelir artış hızı %300’e yaklaşan şirket, güncel anlamda satış yapıyor, kar ediyor, piyasa tabiri ile “canlıya erişimi var”. Yani hisse değerlerinin artışının somut bir karşılığı var.
YAPAY ZEKA, STRATEJİ VE YATIRIM GEREKTİRİYOR
Ancak yine de her şey toz pembe değil. Birincisi, yapay zekanın söylendiği gibi bir sihirli değnek olmadığı ortaya çıktı. İddia edildiği gibi yapay zeka ile her şeyi yapamıyorsunuz. Bu yeni oyuncağın dönüştürücü gücünün ortaya çıkması için çok özel ve yoğun bir emeğe ihtiyaç var. Bu ise hem çok ince stratejiler hem de yatırım gerektiriyor. Şirketler, yapay zekayı iş süreçlerine dahil etmek için özgün stratejiler geliştirmek zorundalar. Yapay zeka hizmeti veren şirketler ise -ürünleri ne olursa olsun, chatbot, ML, uygulama veya arayüz- sürekli daha fazla yatırım yapmak mecburiyetindeler. Çünkü yüksek katma değerli yapay zeka çözümlerini müşterilerine sunabildikleri ölçüde başarılı olabilecekler.
Büyük soru ise işte tam burada şekilleniyor: Yapay zekaya yaptığımız yatırımlara değecek mi? Bu yatırımlar, bize makul geri dönüş süreleri sunacak getiriler yaratacak mı?
Basit gibi görünen bu soru, yapay zekanın sadece ticari değil, teknik ve ahlaki biçiminin oluşmasında da kritik bir öneme sahip.
Twitter : @GaffarYakinca
Facebook : Gaffar Yakınca
Instagram : Gaffar.Yakinca
YouTube: Gaffar Yakınca
Bir yanıt yazın